Saturday 7 June 2014

MACARON MENTEGA KACANG



Sementara menunggu muffin chocolate moist dan vanilla dlm oven utk  Majlis Cukur Jambul di Batu Gajah esok .. jenguk2 Majalah RASA .. Macaron memang simple .. 


Jom kita kongsi resepi nye ...


MACARON MENTEGA KACANG 




 Bahan A :

135  g gula aising

90 g serbuk badam                                                      

Bahan B :

75 g putih telur 

 50 g gula kastor

300 g mentega kacang 

sedikit pewarna pink 



1.  Ayak bahan A .  Putar bahan B hingga kembang dan bahagikan adunan kepada 3 bahagian .

2.  Masukkan adunan  pertama ke dlm A dan letakkan pewarna pink , kacau perlahan - lahan .

3.  Masukkan pula adunan ke 2 dan kacau hingga warna nya sekata .

4.  Masukkan adunan ke 3 dan mesrakan adunan hingga sekata .

5.  Sediakan loyang pembakar dan paipkan adunan bulat -bulat . Rehatkan seketika sehingga bahagian atas macaron benar-benar kering . Bakar 160 C selama 14 min .

6.  Sejukkan macaron sebelum disapu mentega kacang . 



Info Chef  :  Pastikan adunan di kacau perlahan-lahan dan dimasukkan berperingkat-peringkat .



Mudah dan menarik ..sesuai kalau musim cuti nie buat bersama- sama dengan anak-anak .. Bahan bahan yang sama hanya tukarkan inti ..tentu anak-anak happy boleh mencipta macaron mereka sendiri ..


Selamat mencuba .....






No comments:

Post a Comment