Wednesday 23 July 2014

BISKUT SNOW ALMOND ..




Salah satu kiuh yg  digemari family ..biasanye tiap tahun beli jer.. cadang nak buat lak tahun nie . . Tq utk rakan fb yg share resepi ... resepi yg simple .. selama nie mkn ingatkan  bahagian luar tu di salut ngan kelapa kering rupanyer.. bread crumb .. 


Bread crumb selalu buat sendiri je .. kekadang roti gardenia utk breakfast x habis .. ,masuk dlm oven ..hancurkan / blend .. byk guna nyer .. 


Jom layan resepi nie .....




Biskut Snow Almond 

Resipi : Chef Zubaidah


Bahan A :


260gm mentega

150gm gula kaster

1 tsp esen vanila

50gm serbuk badam


Bahan B :


300gm tepung red rose

50gm tepung kastard

50gm susu tepung

40gm tepung jagung


Hiasan : Coklat masakan dan breadcrumb putih


Cara-cara :


1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
4. Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb .







No comments:

Post a Comment