Tuesday 7 October 2014

KEK KUKUS PRUNE


Assalamualaikum...selamat pagi .. dah lebih seminggu x sempat nak update blog nie.. sibuk dgn tempahan  utk Aidil Adha .

 Alhamdullilah bertambah2  rezeki utk tahun nie ..beberapa malam tidur lewat hingga 3 pagi ..malam raya tu dah raya mcm nak selesema dan mula batuk .. mmm jadi nyer raya pun rehat je ler...

Hari nie kena mula blk utk tempahan kek birthday dan muffin ..nak collect kul 0800 pg lak so.. jwb nyer mlm nie sengkang mata lak .. apapun syukur utk rezeki nie ... 


Jom jenguk resepi nie.. dah lama teringin nak buat kek kukus buah2an tapi yg nie guna prune jer ..  mesti moist + sedap .. .Kek kukus nie yg leceh sikit adalah tempoh mengukus yg lama ..tapi hasil nyer ..pasti puas hati .


Jom layan ....







Kek Kukus Buah Prune / Prune Steamed Cake


Bahan-Bahan

250gm mentega
360gm tepung gandum
3 biji telur Grade A
170gm gula kaster
1 biji buah pala
120gm gula kasar (dijadikan gula hangus)
250gm buah prune di gunting kecil
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh cream of tartar


Loyang 8"

Cara-cara :


1. Ketuk sedikit buah pala, sangai hingga naik bau, kemudian tumbuk hingga halus.
2. Satukan buah prune, tepung gandum, serbuk buah pala, soda bikarbonat dan cream of tartar, gaul rata. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula kaster hingga kembang dan gebu, masukkan telur satu persatu, pukul hingga berkrim.
4. Kaup balik dengan tepung sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
5. Masak gula hingga perang, tutup api, kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, kacau hingga rata. Tuang ke dalam adunan kek dan gaul dengan cepat hingga sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang, tutup dengan aluminum foil dan ikat kelilingnya dengan tali,
7. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 3 jam.



#sysukaprune
#pastisedap

No comments:

Post a Comment