Sunday 14 December 2014

NASI DAGANG TERENGGANU...





Nasi dagang Terengganu ..memang kegemaran ..kalau ke pasar tani mesti cari ..tapi mmmm..kekadang mengecewakan ..baik nasi atau gulai ikan nyer ...


Kalau di Ipoh ..selalu cari Nasi Dagang nie kat gerai Stadium Indera Mulia..sarapan pagi .. Apapun tak leh cari yg ori rasa nyer... mesti ler kena g Ganu kan...


 Arwah nenek tiri suami asal terengganu ..walau dah berpuluh menetap  kat Perak.. dialet Ganu arwah dulu masih pekat ..berlagu jer dengar dia bercakap ...Masa tu kami rajin gak turun T'ganu ... masa ni ler cari nasi dagang yg betoi2 ori ..masakan cucu  nenek ...sedap nyer ..balut dgn daun pisang .. makan panas2 masa sarapan ...makan malam ..kena lak ikan bakar ..keropok lekor..keropok yg ditumbuk hancur gaul ngan nasi panas ...sedap sangat ...


Mmm...mana boleh carikan masakan rumah yg sedap ...kalau x masak sendiri ...tapi yg rugi nyer masa arwah ada dulu tak ler pulak pernah tanya resepi kat dia ... Habis tu membeli jer ler ..tapi x puas hati selalu .. 



Jom layan resepi nie ..teringin nak cuba sendiri ..

















Resepi Nasi Dagang Terengganu
Sumber ... rakan fb



Bahan-bahan untuk Nasi: -
4 cawan beras Jati
1 cawan beras pulut
3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam
1 – 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
1/2 in halia

Cara cara :


1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok)
2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap. Masukkan lagi santan sehingga meresa. Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
7. Boleh dihidangkan


Resepi Gulai Ikan Aya 


Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..
Jangan buang air rebusan
* boleh tambah telur rebus juga.. Ada yang suka makan Nasi Dagang dengan gulai telur rebus
* lebih sedap guna Ikan Aya Hitam dari Ikan Aya Kurik


Bahan-bahan gulai :

1 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu serbuk jintan manis
1/2 sudu serbuk jintan putih
2 hiris lengkuas (dikisar)
1 hiris halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram (nak sedap tambah lebih)
1 1/2 liter santan
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
Sedikit Belacan
10 biji cili padi
sedikit garam

Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, serbuk, rempah gulai cap bunga ros, cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam keping, dan gula melaka
3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.
4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus. jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi dan juga belacan.
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Pilihan sendiri mahu pekat atau pun tidak.. Kalau mahu pekat masak lama.. Siap!


Resepi Acar Timun


Timun
Carrot
Cili Merah dan Bawang
- SEMUA dihiris memanjang
1 sudu gula
1 sudu garam
1 sudu cuka.

Cara-cara:

1. Gaul sebati dan dihidang.




Selamat mencuba ....

No comments:

Post a Comment