Tuesday 9 September 2014

KERABU MANGGA ..




Tengok jer boleh kecur air liur .. kerabu mangga ..tak sure lak sama tak macam somtam .. sebab somtam biasa ada betik muda , kacang panjang , tomato  . Kalau gi makan kat kedai2 Thai sure order nyer .. 


Awal tahun nie pergi ke Perlis ..langsung ke Wang Kelian ..ronda2 jumpa lak ngan tot..tot cam motor roda 3 dan dijadikan tpt utk jualan ..order ler somtam .. bahan2 yer ..wow.. berbeza ngan kat sini ..ada mangga , betik , kaki ayam , bilis goreng , udang ,tomato kacang pjg ..byk lagi ler.. 1st makan sodap betui ..masam manis pedas..serasi rasanyer..


Jom le layan resepi nie nampak simple jer.. boleh buat sendiri kat rumah ..


KERABU MANGGA 





Bahan :


6 biji mangga muda yang kecil2 tu (kupas kulit, sagat halus)
3 batang serai (dimayang halus)
4 biji tomato (potong panjang2)
10 tangkai cili padi (potong halus)
1 sudu besar udang kering (cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
4 biji limau nipis (ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sedikit cuma tidak sekuat budu la)
gula secukup rasa

Cara :

Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
Perah asam limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu. 





tot..tut..kat Wang Kelian 


Simple jer cara mrk meniaga .. 





Tq .. selamat mencuba ..

No comments:

Post a Comment