Wednesday 3 September 2014

FRUITTI CHEESE CAKE



Mmm...first nampak kek nie  kat fb .. versi kukus memang nampak menarik warna warni yang ceria .. ingat mesti kena cuba ..tapi dah copy resepi ... misplace ..ntah kat mana lak .. 

Masa jenguk2  blog Azlita Masam Manis ..aaha ..ternampak kek nie .. hasil kerja sifu ..awesome ..cantik , kemas ngan warna warni yang ceria .. Tapi masih belum berkesempatan mencuba lagi .. Apa yang pasti mesti sedap nyer.. 


Jom kita jenguk2 resepi nye......












FRUITTI CHEESE CAKE

Olahan daripada resepi : Dainty Cheese Cake    By : Kevin Chai
Rujukan : Buku Masakan Cheesecake Mania



Bahan Kek Span Coklat

5 biji telur
125g Gula Kastor
1 sudu kecil Esen Vanilla
2 sudu kecil Ovelette
100g tepung
20g serbuk koko
1 sodu kecil Baking Powder
40ml air
70g Mentega ~ dicairkan

Panaskan oven pada suhu 170C
Campurkan semua bahan kecuali mentega.
Putar hingga kembang dan gebu.
Anggaran 10 minit.
Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
Tuangkan ke dalam loyang berukuran 8" yang telah disapukan mentega dan lapikkan dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 170C selama 35 minit.
Terbalikkan atas redai setelah masak dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.
Potong kepada 3 kepingan


Lapisan Cheese

120ml susu segar
2 biji kuning telur
350g cream cheese
80g gula kastor
1 sudu besar serbuk gelatin
400g whipped cream


Pewarna dan perasa


1/4 sudu kecil strawberry emulco + 1/4 sudu kecil pewarna merah jambu
1/4 sudu kecil pes lemon + 1/4 sudu kecil pewarna kuning
1/4 sudu kecil pes blueberry + 1/4 sudu kecil pewarna ungu
1/4 sudu kecil pes oren + 1/4 sudu kecil pewarna oren
1/4 sudu kecil pes apple + 1/4 sudu kecil pewarna hijau



Satukan susu segar, kuning telur, cream cheese, gula kastor dan serbuk gelatin kedalam periuk
Masak secara double boiler sehingga semua adunan sebati dan mencair
Padamkan api dan biarkan sejuk sepenuhnya
Dalam mesin pemutar, putar whipped cream sehingga ringan dan bertanduk
Masukan adunan cream cheese dan terus memutar hingga sebati
Bahagikan adunan kepada 5 cawan
Tambahkan perasa dan pewarna pada setiap bahagian adunan dalam cawan tadi
Potong kek span cokelat kedalam loyang spring foam bulat berukuran 7"
Tuangkan adunan cheese oren, ratakan permukaannya dan simpan dalam peti sejuk selama 15 minit
Keluarkan dan tuangkan pula lapisan berwarna ungu.
Ulang semula proses yang sama sehingga habis setiap lapisan
Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong



Jom cuba ..cheese lover mesti suka nyer ...

Photo yg bwh nie adalah versi kukus ... nanti nak cari resepi nye..

Tq Azlita ...utk resepi dan photo ..








No comments:

Post a Comment