Saturday 10 May 2014

KARIPAP


KARIPAP  ..


Selalu buat cake /muffin .. Hari nie projek karipap le pulak ...


Tempahan dari jiran -  K. Eda  utk majlis doa selamat ... 10 Mei 2014 
















Karipap inti keledek + ayam .. atau kentang + sardine  .. keledek rasa lebih manis .. kira2 secocok kawan ngan ayam .. kapipap pun kuih favourite kat rumah nie..



Jom kongsi resepi nye ..

600 g tpg gandum

6 sb minyak masak

2 sb majerin

1/2 tsp garam 

air ( dr peti sejuk )



Panaskan minyak + majerin , tuang dlm tpg yg telah digaul garam .. gaul ngan senduk .. nanti lecur lak kena minyak panas .. Gaul sebati .. biar sekejap baru tuangkan air sejuk .. 

Uli adunan hingga tak melekat di tangan dan bila ditarik cam liat sikit .. Simpan adunan < > 20 min seblm mula..



INTI  ...

1/2 kg keledek - dadu

3 bwg merah - kisar

3 bwg putih - kisar

1 sb cili kering blend 

2 sb serbuk kari daging 

250 g isi ayam 


Tumis bawang merah + bwg putih ..+ cili blend ( kalu suka pedas blh tambah  lg ) bla naik naik bau + serbuk kari ..masak hingga pecah minyak + ayam ..+ ubi keledek yg dah di potong dadu .. + air  + garam + gula .. 

Masak sampai ubi lembut  dan kuah kering ..Masa tambah air agak2 jgn terlebih nanti ubi lembik x sedap .. Dah masak sejukkan dan boleh mula buat karipap tu .. 


Kalau br belajar tu guna je acuan .. gelek tepung jgn tebal sgt ..masuk acuan + inti .. kelim ..sbb masa goreng kekdg tersengih le pulak ..

Goreng ngan api sederhana , utk elak kulit berjerawat batu  .. :) 


Selamat mencuba .. bg yg suka nak frozenkan gorengkan agak sampai kulit jadi putih dan angkat sejukkan ..simpan dlm container/ plastik .. Bila dah goreng senang nak simpan .. x melekat ngan geng depa .. :)




No comments:

Post a Comment