Selamat Datang Ke Blog Kami. Cupcake, Kek dan Muffin yang dibuat khas mengikut citarasa pelanggan. Welcome to our blog. We bake fresh homemade cupcakes, cakes and muffins for our customers'.
Sebelum puasa ari tu .. ronda2 kat kedai jual buah2an ..nampak ler gerai ade jual pulut durian , cendol durian ,bubur durian dan pulut mangga ..
Dah lama tak makan pulut mangga ..last sekali masa kat Perlis tahun lepas .. kalau kat utara pulut mangga dan pulut durian nie biasa byk gerai yg jual tapi kalu kat Ipoh susah nak jumpa ..
Jom layan resepi nie . Bahan-bahan : 2 cawan beras pulut-rendam 3 jam
1 1/2 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
2 helai daun pandan (disimpulkan)
3 sudu makan gula pasir
mangga yg masak ranum secukupnya
Cara-cara : Panaskan pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga setengah masak, kemudian masukkan 1/2 cawan santan yg telah dicampur dengan garam. letak daun pandan sekali dan kukus pulut sehingga masak.
Untuk kuah santan :
1 cawan santan dimasak bersama daun pandan, gula pasir.. bila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air...bila agak pekat tutup api.Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga. .sedap dimakan sejuk..
Ingat pasal mangga nie ..teringat ler pulak kisah mangga harumanis Perlis ..bila dah musim merata ade jual .. nak blk Ipoh borong le utk family kat sini ..ikut kata peniaga ..buah nie peram 3-4 hari sure manis punya ..
Pilih le yg besor dan bulat2 ..dah 4 hari potong x masak gak .. tunggu 2 hari lagi sama gak ..masam bebenor lagi .. last dah seminggu pun x berubah kecut je ....mak kata buah tak cukup tua dah petik peram pun x akan manis ..kecut jer..kempunan le..
Ni ler perihal berniaga kira untung jer .. harga dah le mahal ..
At last abg ipar dr Perlis kirim lak yg lain ..baru puas mkn ..
Jom le cuba ..sementara sekrg ni masih ada musim ..mmg best buat mkn berbuka
No comments:
Post a Comment