Biskut yang sentiasa digemari anak2 .. cara buat pun simple je .. kalau kat rumah nie mmg x sempat nak raya dah habis ..apapun kita buat utk anak2 makan ..habs pun lega ler sbb mmg sedapkan .. dari beli cookies kat pasaraya tu ..
Jom kita cuba ..
Sumber dari rakan fb ..tq
BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS
Bahan-bahan :
280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
10 gm (3 tsp) serbuk koko
2 Tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonate
2 Tbsp susu tepung
Secubit garam
250 gm mentega / butter
150 gm gula kastor
1/2 tsp asen vanilla
1 biji kuning telur
100 gm (1/2 cawan) coklat chip
100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
Cara-cara :
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang
.2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
JARAKKAN ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment