Sunday, 22 June 2014

SOTONG SUMBAT BERLADA




Esok ..hari minggu  , terasa lak nak masak menu yg lain sikit .. asyik kari je tiap2 hari sampai perut pun dah x tahan ..


Sekarang musim durian ..kat mane2 je berlonggok2 jualan durian ..mmm.. cuci mata jer ler .. boleh ingat jer ler masak tempoyak pucuk ubi , gulai tempoyak ikan talapia , sambal tempoyak ikan bilis + ulam2 .. 


Bila nikmat makan dah byk sekatan .. nak makan sedap atau nak sihat ..

Belek2 majalah .. jumpa lak resepi nie .. biasa makan ketupat sotong - sotong yg disumbat dgn pulut tu .. jadi nak cuba lak menu nie .. 


Jom intai2 resepi nye ...






SOTONG SUMBAT BERLADA  :


  3 ekor sotong putih 

Bahan inti  :

100  g isi ikan tengiri hancur 

20   g  isi udang hancur

10  g  serbuk jintan putih

5   g  serbuk jintan manis

10 g  serbuk cili

5  g  serbuk kari

5  g  serbuk kunyit


Bahan Sos  :

10  g serai

10  g bunga kantan

 20  g bawang merah 

10  g bawang putih

 30  g cili merah


80  g cili hijau


CARA - CARA :


1.  Sumbat  sotong dengan bahan inti yang telah di gaul rata , dan panggang hingga masak .. saya akan masukkan dlm oven shj ..


2 . Bahan sos semuanya dikisar , dan tumis hingga garing dan masukkan sedikit air jika terlalu pekat .  Perisakan .


3. Hidangkan sotong dan sos  berlada . Hiaskan dengan hirisan timun jepun dan lobak merah yang digaul dengan minyak zaitun sebagai ulam ..


Resepi yang sihat sbb hanya dipanggang dan tidak pedas ..


Selamat mencuba ...


No comments:

Post a Comment