
Sementara menunggu muffin chocolate moist dan vanilla dlm oven utk Majlis Cukur Jambul di Batu Gajah esok .. jenguk2 Majalah RASA .. Macaron memang simple ..
Jom kita kongsi resepi nye ...
MACARON MENTEGA KACANG
Bahan A :
135 g gula aising
90 g serbuk badam
Bahan B :
75 g putih telur
50 g gula kastor
300 g mentega kacang
sedikit pewarna pink
1. Ayak bahan A . Putar bahan B hingga kembang dan bahagikan adunan kepada 3 bahagian .
2. Masukkan adunan pertama ke dlm A dan letakkan pewarna pink , kacau perlahan - lahan .
3. Masukkan pula adunan ke 2 dan kacau hingga warna nya sekata .
4. Masukkan adunan ke 3 dan mesrakan adunan hingga sekata .
5. Sediakan loyang pembakar dan paipkan adunan bulat -bulat . Rehatkan seketika sehingga bahagian atas macaron benar-benar kering . Bakar 160 C selama 14 min .
6. Sejukkan macaron sebelum disapu mentega kacang .
Info Chef : Pastikan adunan di kacau perlahan-lahan dan dimasukkan berperingkat-peringkat .
Mudah dan menarik ..sesuai kalau musim cuti nie buat bersama- sama dengan anak-anak .. Bahan bahan yang sama hanya tukarkan inti ..tentu anak-anak happy boleh mencipta macaron mereka sendiri ..
Selamat mencuba .....
No comments:
Post a Comment