Monday, 9 June 2014

TEMPOYAK IKAN PATIN


GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN







Gulai tempoyak - Perak style.


 Masakan ni saya belajar dari mak ..sejak kecil ni le masakan favourite sekeluarga. Kalau ade mesti makan bertambah2 .
Yang ni ikan patin, tapi saya lebih suka ikan talapia atau ikan merah.Masak kuah pekat2 memang best. Tapi yang ni saya masak kurang pekat, maklum le sekarang perut dah x ok. Pilihan ikan mestilah ikan berisi putih seperti ikan kembung, merah kerisi, keli atau talapia.



Resepi



1 ekor ikan patin sederhana

4- 5 sb tempoyak 
2 sb cili merah kisar
10 cili padi * tumbuk
2 btg serai * diketuk
1 helai daun kunyit
1 sk serbuk kunyit
asam keping  * jika perlu 
1 biji kecil timun   
gula 
garam



1.  Ikan potong 3 atau 4, cuci dan rendam dengan asam untuk hilangkan hanyir dan bau.

2. Bancuh tempoyak dengan sedikit air, campurkan cili, serbuk kunyit, serai, garam dan gula.

3. Masukan ikan dan perap utk 1/2 jam supaya rasa tempoyak mesra dengan ikan.


4. Masak dengan api yang sederhana, masukkan timun.

5. Bila dah menggelegak koyak2 daun kunyit dan masukkan asam keping jika perlu.  Rasa masakan, mesti ade rasa pedas dan masam manis sikit.



Selamat Mencuba.



No comments:

Post a Comment