Wednesday 6 August 2014

MEE REBUS ..





Bila ingat mee rebus ..kalau kat Ipoh nie mesti teringat Mee Rebus Ramli .. salah satu menu tarikan kat Ipoh ..dah lama tak pekena .. teringat2 rasa kuah yg manis pedas dan pekat tu ..


Tak gitu pasti lak .. rasa2 nyer ada sesetgh tempat di panggil mee jawa .. betui ke ..


Bila lepas raya mula le cari menu ..bukan nak buat open house tapi utk keluarga dan kekwn yg datang je.. biasa kalau last min ..masak meehon sup .nasi impit ngan kuah satay  atau spagetti je .. simple ..tapi kalau bagi tau awal2 leh le cari menu lain lak ..


Resepi nie dah lama simpan ..sumber dari rakan fb ..kata nya Mee Rebus Hj Wahid .. saya pun tak pasti origin nyer .. tapi tengok dari bahan2 nyer.. menyamai bahan2 yg biasa sy guna utk masak mee rebus ..kecuali sy tak guna rempah kari ..hanya cili kering blend shj ..dan keledek yg merah supaya kuah nye merah ..jika nak sedap lagi tambahkan udang segar menggantikan udang kering tu .



Jom layan resepi nie ...








BAHAN-BAHAN :


 2 kilo mee kuning, dicelur

1/2 kilo daging, dihiris halus

 4 biji keledek, direbus dan dikisar

 1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar

 3 ulas bawang putih, dikisar

3 biji bawang merah, dikisar

✔ 1 inci halia, dikisar

✔ 1/2 cawan udang kering, dikisar

✔ 3 batang serai, dititik

✔ 1 inci lengkuas, dititik

✔ 5 sudu makan rempah kari daging

✔ garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

✔ minyak untuk menumis


BAHAN UTK TEPUNG UDANG KERING


✔ 1/2 cawan udang kering, dikisar

✔ 80g tepung gandum

✔ ¼ camt serbuk kunyit

✔ garam

✔ air secukupnya

✔ minyak untuk menggoreng


BAHAN HIASAN


✔ tauhu yang digoreng, dipotong kecil

✔ daun sup, dimayang

✔ bawang goreng

✔ telur rebus, dibelah dua

✔ lada hijau, dipotong bulat

✔ taugeh, dicelur

✔ limau kasturi, dibelah dua



CARA-CARA PENYEDIAAN


CARA TEPUNG UDANG KERING

✔ Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.

✔ Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.



CARA MASAK KUAH


✔ Panaskan minyak dalam periuk.

✔ Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik

.✔ Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.

✔ Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.

✔ Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.


CARA HIDANGAN.


✔ Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.

✔ Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.






......selamat mencuba ....









No comments:

Post a Comment